Úvod  |  Tchajwanský film  |  Korejská hororová noc  |  Přehled filmů  |   Program festivalu  |  Press  |  O nás  |  Kontakt  |  English version

 

Korejská hororová noc
Popelka / Cinderella, Duch / The Ghost

Horor je velmi specifický žánr. Bývá sice považován za jednu z pokleslejších stránek současné kinematografie, avšak ani tento "despekt" nebránil mnoha výrazným filmovým teoretikům v tom, aby ho využili při zkoumání diváckých emocí. Jestliže dříve sloužil horor jako pokřivené zrcadlo různých perverzních deprivací politických nebo společenských systémů, dnes je zkoumán jako prostředek pro manipulaci s lidským tělem a jeho emocemi.

Nesmíme také zapomínat, že horor je kultovním žánrem a bez ohledu na jeho umělecké kvality má mnoha "skalních" fanoušků, schopných převlékat se do oblíbených kostýmů a dělat další trochu podivné věci. Korejský horor patří v současnosti k tomu nejprogresivnějšímu. Je mystický, pracuje s komplikovanými náboženskými metaforami a má originální vyprávěcí postupy. Proto jsme se letos rozhodli představit dva výrazné korejské horory v rámci jednoho kontinuálního nočního představení. Nabízíme podivný svíravý pocit po celém těle doprovázený znechucením, strachem, lekáním, smíchem a celou škálou dalších emocionálních reakcí.

Popelka / Cinderella
Korea, 2006, 94 min.
korejsky / anglické titulky

Režie: Bong Man-dae
Scénář: Son Kwang-soo
Hrají: Ahn Ah-yung, Ahn Gyu-ryun, Jeon So-min, Shin Se-Kyeong

Hyoon-su žije se svou matkou, která je vynikající plastickou chiruržkou. Jejich pohádkový svět se však naruší, když její spolužáci, kterým matka zdarma upravila vizáž, začnou pomalu umírat. Matka své nečekané tajemství ukrývá ve sklepě. Klasický žánrový film, při kterém divák nepříjemně ucítí své tělo.

Bong Man-dae
Natáčel straight-to-video filmy a televizní seriály. Debutoval snímkem Sweet Sex and Love (2003), který překvapil otevřeností sexuálních scén a bizarností příběhu. Emotivní jsou jeho filmy opravdu dost.

Duch / The Ghost / Ryeong
Korea, 2004, 98 min.
korejsky / anglické titulky
Korean / English subtitles

Režie: Kim Tae-kyeong
Scénář: Kim Tae-kyeong
Hrají: Kim Ha-Neul, Nam Sang-mi, Yi Shini

Mladičká Min Ji-won ztratí paměť. Po roce si však začíná vzpomínat na svou děsivou minulost a není to vůbec příjemné. Zvlášť když se ona minulost začíná nebezpečně zpřítomňovat. Konvenční, ale mimořádně účinný duchařský horor s velmi dobrým hodnocením i od českých internetových fandů asijského filmu.

Kim Tae-kyeong
Debutující režisér překvapil Koreu dalším komerčním duchařským trhákem. I přes určité přesycení trhu tímto žánrem dokázal, že se dá pořád najít dost nápadů, které do kin, k DVD přehrávačům a k počítačovým obrazovkám přilákají milióny diváků.